Rezervacija

dental.anja@gmail.com     +385 51 624 145

Endodoncija

U ordinaciji dentalne medicine Anja Prijić Šušnjar koristi se isključivo najmodernija tehnologija pa tako i u endodonciji gdje se koristi strojna endodoncija i topli obturatori za punjenje kanala, sve se prati i kontrolira RVG digitalnim rendgenskom slikama koje trajno ostaju u kartonu pacijenta i na taj način se prati uspješnost liječenja zuba.

Dental Anja Kastav Rijeka Fiume WH motorDental Anja Kastav Rijeka Fiume endodoncija

 

 

 

 

 

 

 

 

ENDODONCIJA
Grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem patoloških procesa zubnog živca (pulpe) i unutrašnjosti korijenskog kanala.
U trenutku kada karijes napreduje toliko duboko da dođe do zubne pulpe, dolazi do prodora bakterija u samu pulpu. To može rezultirati jačim ili slabijim bolovima. Najčešće su akutne upale pulpe (pulpitisi) za koju su specifični jaki, pulsatorni bolovi. To se stanje smatra hitnoćom u dentalnoj medicini i zahtjeva otvaranje zuba (pulpne komore) i vađenje upaljenog živca kako bi se oslobodili upalni plinovi, te pacijenta oslobodili akutne boli. U nekim se slučajivima odumiranje zuba dogodi sporim procesom i bez bolova što se naziva nekrozom zubne pulpe.

Nekroza se često otkrije slučajno i to uz pomoć testa vitaliteta koji bude negativan i to uglavnom kada je infekcija putem korijenskih kanala već napredovala u područje kosti oko korijena. Spomenuta upala u kosti također može biti kronična ili akutna. Znak kronične upale je u usnoj šupljini često vidljiv u obliku bezbolne gnojne fistule na sluznici u području korijenova (granulom), a akutna upala je veoma bolno stanje s većom ili manjom oteklinom u području korjenova koja je takođjer hitnoća u dentalnoj medicini.

Odumiranje živca ne mora biti uzrokovano samo prodorom mikroorganizama, već i kroničnom ili akutnom traumom zuba što obuhvaća udarce u zub ili njegove prijelome, te stanja npr. traumatske okluzije u kojoj živac zuba odumre zbog prevelikog, krivog opterećenja u zagrizu ili rjeđe kao posljedica ortodontske terapije.

Liječenje živca može se provesti do kraja u jednoj ili više posjeta, ovisno o stupnju infekcije. Nakon odstranjivanja upaljene, inficirane ili nekrotične pulpe iz unutrašnjosti zuba uz pomoć endodontskih strojnih ili ručnih instrumenata, te se kanal dezinficira i osuši. U kanale se zatim aplicira lijek (medikamentozni uložak) i otvor u kruni zuba zapuni privremenim ispunom kako bakterije iz usne šupljine nebi ušle u kanale. U idućoj se posjeti nakon temeljitog ispiranja i sušenja, zub hermetički napuni biokompatibilnim materijalom (gutaperka) sve do vrha korijena što se kontrolira rvg snimkom zuba. Zub se uvijek treba nastojati napuniti sve do vrha korijena, međutim u nekim slučajevima kanali su uski i obliterirani iz više razloga. Za takve zube obično je prognoza nešto lošija, no i oko savršeno napunjenih korijenova nerijetko se može pojaviti upala zbog individualnih faktora kod pojedinog pacijenta, odgovora organizma ili sklonosti infekcijama.

Endodonski su materijali i oprema kroz godine uvelike napredovali. Strojnom obradom kanala, oni se uspješnije i brže probijaju, te lakše oblikuju i pripremaju za punjenje, a materijali za punjenje kao npr. topla obturator gutaperka imaju takva svojstva da uspješno hermetički zabrtve kanal i u kompliciranijim endodontskim slučajevima.

 

Naš posao je naše zadovoljstvo, a Vaše zadovoljstvo je naš cilj!

Fleksibilno zakazivanje termina

Dental Anja svojim pacijentima pruža mogućnost zakazivanja termina po dogovoru za sve one koji nisu u mogućnosti dogovoriti redovni termin.

Bezbolni tretmani

Strah je negativan osjećaj, urođena genetski programirana reakcija na prijeteći ili bolan stimulus i može biti toliko izražen da zbog njega odustajemo od posjete stomatologu. Kako bismo pacijentu omogućili potpuno bezbolan tretman bez straha i u opuštenom okruženju, u Dental Anja ordinaciji koristimo lokalnu anesteziju koja nema izraženije negativne popratne efekte.

Prva posjeta

Prilikom prve posjete, uz besplatan pregled svaki pacijent dobiva i besplatnu ponudu – plan tretmana/zahvata u pisanom obliku.