Rezervacija

dental.anja@gmail.com     +385 51 624 145

Preventivna i djecja stomatologija – pedodoncija

  • Dental Anja Kastav Rijeka Fiume Anja_9

PREVENTIVNA I DJEČJA DENTALNA MEDICINA – grana dentalne medicine koja se bavi pravilnim rastom, razvojem, liječenjem i zaštitom mliječnih i trajnih zuba, te cjelokupnim zdravljem usne šupljine djece i mladih do 18 godina života

DJEČJA DENTALNA MEDICINA
Grana dentalne medicine koja se bavi pravilnim rastom, razvojem, liječenjem i zaštitom mliječnih i trajnih zuba, te cjelokupnim zdravljem usne šupljine djece i mladih do 18 godina života.

Djeca su dio populacije kojima je u dentalnoj ordinaciji potrebno pristupiti na veoma prijateljski i opušten način kako bi već od najmanjih nogu zavoljela redovite odlaske zubaru, te kako nebi razvila određeni strah koji kao posljedicu može imati probleme kako u mliječnoj denticiji, tako i kasnije u trajnoj ukoliko rezultira izbjegavanjem odlazaka u ordinaciju dentalne medicine.

Prvi odlasci zubaru preporučuju se oko treće godine života kada bi dijete trebalo imati cijelokupnu mliječnu denticiju (svih 20 zuba) osim ako pregled iz nekih razloga nije potreban i ranije. Takvi prvi susreti sa zubarom trebali bi se odvijati u sklopu igre i animacije u kojoj se djetetu na jednostavan i zabavan način pokazuju dentalni instrumenti i objašnjava što će se raditi.

Mehanizam nastanka karijesa kod mliječnih jednak je kao i kod trajnih zuba i neka su djeca njemu veoma sklona dok druga nemaju previše problema u tom smislu. Prehrana i higijena imaju veliku ulogu u spriječavanju karijesa. Kod djece je česta pojava tzv. cirkularnog karijesa ili karijesa bočice.

Takav karijes najčešće nastaje prilikom dugotrajnog konzumiranja slatkih napitaka iz dječje bočice osobito noću kada se smanji lučenje sline koja ima karijes protektivnu ulogu. Cirkularni karijes započinje na gornjih sjekutićima i širi se sve do mliječnih kutnjaka.

Mliječne zube zahvaćene karijesom treba svakako sanirati i pokušati ih što dulje zadržati u usnoj šupljini jer čuvaju mjesto trajnim zubima i ukoliko se izgube prerano mogu dovesti do određenih ortodontskih problema s trajnim zubima.

Mliječni se zubi opskrbljuju istim ispunima kao i trajni zubi. Ukoliko karijes napreduje do zubnog živca mliječnog zuba ne radi se klasično liječenje kao i kod trajnih zubi već se živac zuba „mumificira“ posebnim pastama i nakon toga opskrbi ispunom ukoliko nema simptoma.

Od velike je važnosti zaštititi trajne zube odmah nakon nicanja. Oko 6. godine života niče prvi trajni kutnjak i polako počinje izmjena denticije. Pečačenje fisura (ureza u

dnu kvržica zuba) postupak je kojim se spriječava nastanak karijesa na mladim trajnim zubima na način da posebnim materijalom zapune urezi na žvačnoj plohi zuba što spriječava zadržavanje hrane i samim time bakterija koje posljedično stvaraju karijes. Osim pečačenja, zubi se mogu zaštiti raznim lakovima i premazima na bazi fluora koji potiču remineralizaciju, sprečavaju razmnožavanje bakterija i povećavaju kvalitetu sline.

Dental Anja Kastav Rijeka Fiume 5

Naš posao je naše zadovoljstvo, a Vaše zadovoljstvo je naš cilj!

Fleksibilno zakazivanje termina

Dental Anja svojim pacijentima pruža mogućnost zakazivanja termina po dogovoru za sve one koji nisu u mogućnosti dogovoriti redovni termin.

Bezbolni tretmani

Strah je negativan osjećaj, urođena genetski programirana reakcija na prijeteći ili bolan stimulus i može biti toliko izražen da zbog njega odustajemo od posjete stomatologu. Kako bismo pacijentu omogućili potpuno bezbolan tretman bez straha i u opuštenom okruženju, u Dental Anja ordinaciji koristimo lokalnu anesteziju koja nema izraženije negativne popratne efekte.

Prva posjeta

Prilikom prve posjete, uz besplatan pregled svaki pacijent dobiva i besplatnu ponudu – plan tretmana/zahvata u pisanom obliku.